Χρήση Λιμένα Ναυστάθμου Σκύρου από Κοινοπραξία Αιολικών Σταθμών
Προς ΓΕΝ. ΕΠΙΤ. ΕΘΝ. ΑΜΥΝΑΣ
Β’ Κλάδος Τμ. Εθν. Υποδομών
Θέμα: Χρήση Λιμένα Ναυστάθμου Σκύρου από Κοινοπραξία Αιολικών Σταθμών
Σχτ. α). Φ 100.1/83410/Σ10547 Αθήνα 16-11-2007
β). Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων η οποία κατετέθη από την Αιολική Νοτίου Σκύρου και αφορά στην Εγκατάσταση 9 Αιολικών Πάρκων ισχύος 333 MW στην θέση Νότια Σκύρος (26-9-2011).
Με το έγγραφο τούτο θέλουμε να σας επισημάνουμε ότι στο β.σχτ (Μ.ΕΠ) και στην σελίδα 2.12 αναφέρεται ότι απαιτείται συναίνεση του ΓΕΝ για την χρήση των λιμενικών εγκαταστάσεων του Ναύσταθμου Σκύρου. Στην σελ.5.71, αναφέρεται ότι η Διεύθυνση Υποδομών του ΓΕΕΘΑ δεν εκφράζει αντίρρηση.
Για την εγκατάσταση συναρμολόγηση και λειτουργία των 111 ανεμογεννητριών θα χρειασθούν λιμενικές εγκαταστάσεις για την φόρτο-εκφόρτωση, απόθεση και μερική αποθήκευση των μηχανημάτων, υλικών και ίσως οχημάτων.
Επειδή μας έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι δεν σας έχουν κοινοποιηθεί οι τεχνικές λεπτομέρειες του έργου και λόγω του ότι έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές ως προς την χωροθέτηση των ανεμογεννήτριών και επειδή η τεχνολογία αυτή δεν είναι ευρέως γνωστή, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε μερικά σημεία ώστε να έχετε μια πιο πλήρη εικόνα.
Α. Η ισχύς των ανεμογεννητριών θα είναι 3 MW με τρία πτερύγια των 45 μέτρων το κάθε ένα και βάρους 6 τόνων.
Β. Ο πυλώνας θα είναι 90 μέτρα, μεταφέρεται σε 3 τεμάχια των 30 μέτρων και άνω και περίπου 200 τόνους το τελικό ύψος είναι 135 μέτρα.
Γ. Το κιβώτιο των οδοντωτών τροχών (γρανάζια) έχει βάρος περί τους 23 τόνους ενώ η γεννήτρια έχει 8,6 τόνους.
Δ. Η άτρακτος (κέλυφος για τα μηχανήματα) στο άνω μέρος του πυλώνα έχει διαστάσεις 13,25 χ 3,6 χ 4.05 μέτρα και βάρος περί τους 91 τόνους.
Από τα παραπάνω φαίνεται καθαρά ότι πρόκειται περί βαρέων και ογκωδών μηχανημάτων για την απόθεση των οποίων θα χρειασθεί αρκετός χώρος.
Για τη εγκατάσταση και τοποθέτηση όλων αυτών θα χρειασθούν μεγάλα χωματουργικά Μηχανήματα και γερανοί ύψους περί τα 120 μέτρα. Για την μεταφορά τους θα χρειαστούν οχήματα μήκους από 45 έως 47 μέτρα.
Όλα αυτά θα καταλάβουν χώρο στην προβλήτα του Ναύσταθμου.
Η κατάληψη του χώρου του Ναύσταθμου δεν θα διαρκέσει μόνο για τα δυο έως τέσσερα χρόνια της εγκατάστασης των 111 ανεμογεννητριών, άλλα θα συνεχισθεί μειωμένη και κατά την λειτουργία τους για 20-25 χρόνια, επειδή σύμφωνα με τις στατιστικές των ασφαλιστικών εταιριών ( π.χ Allianz Μονάχου) κάθε ανεμογεννήτρια υφίσταται μια μεγάλη βλάβη σε διάστημα 4,5 ετών κατά μέσο όρο (φτερά, γεννήτρια, γρανάζια)
Όπως θα διαβάσετε και στα συνημμένα οι ανεμογεννήτριες έχουν επίδραση και στα radar. Στην Μ.Βρετανία έχουν πειραματικά κατασκευασθεί radar για την αποφυγή τέτοιων επιδράσεων.
Επιπλέον σας πληροφορούμε ότι σύσσωμή η Σκυριανή κοινωνία είναι άκρως αντίθετη με αυτή την εγκατάσταση η οποία βλάπτει την οικονομία και την διαβίωση της. Ας μην ξεχνάμε ότι η Σκύρος έχει δώσει πάρα πολλά στην Εθνική Άμυνα. Με το αεροδρόμιο και τα ρανταρ στο βόρειο τμήμα του νησιού έχει καταστραφεί η γεωργία . Εάν εγκατασταθούν και οι ανεμογεννήτριες θα καταστραφεί και η κτηνοτροφία και ο τουρισμός. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι για λόγους Εθνικής Άμυνας έχουν δεσμευθεί και αρκετές παραλίες
Είναι λογικό επομένως ότι οι κάτοικοι σκέπτονται να κατέβουν στα λιμάνια για να εμποδίσουν την έξοδο αυτών των μηχανημάτων.
Ένωση Πολιτών Σκύρου Δρ. Ε. Ξανθούλης
Στ. Ζακυνθινός Διπλ. Ηλεκ. Μηχανικός
Σκύρος 12-12-2011
Τηλ 2222091032
210 8954643 κιν.6977638448