Οι Υποσχέσεις

2013-10-02 13:53

Πριν λίγες ημέρες κάποιοι συμπατριώτες μας, μου ζήτησαν την γνώμη μου για αυτά που συμβαίνουν στην Σκύρο, και που γίνονται όχι και τόσο φανερά. Τελευταία περιφέρονται στην Σκύρο κάποιοι άνθρωποι της «Αιολικής Νότιας Σκύρου Α.Ε.» που υπόσχονται σχεδόν στους πάντες τα πάντα.Ο κόσμος με αυτήν την κρίση είναι φυσικό να θέλει από κάπου να πιαστεί και να ελπίζει.

      Ας δούμε λοιπόν τι μπορεί κάποιος να ελπίζει.

Οι κύριοι αυτοί μοιράζουν δουλειές σε όλους, ισχυριζόμενοι ότι σε λίγο αρχίζουν οι εργασίες για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στην Σκύρο .Η πραγματικότητα όμως είναι ότι δεν υπάρχει άδεια κατασκευής για αυτό το έργο και δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι κάποτε θα την αποκτήσουν.Εάν υπήρχε άδεια δεν θα παρακαλούσαν κανένα, άλλα θα διαπραγματευόντουσαν απ ευθείας με τους εργολάβους για τις καλύτερες τιμές και δεν θα οργάνωναν παρασυγκεντρώσεις.

Ας υποθέσουμε όμως (πάντα τελείως υποθετικά) ότι:

Η άδεια θα δοθεί, η ΕΝΤΕΚΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ Α.Ε όμως και η Μονή δεν υπάρχει περίπτωση να πραγματοποιήσουν αυτό το έργο, εκατοντάδων εκατομυρίων ευρώ, μόνοι τους. Η ΕΝΤΕΚΑ δεν συμμετέχει καν στα ίδια κεφάλαια της «Αιολικής Νοτίου Σκύρου», η οικονομική κατάσταση της εταιρίας χαρακτηρίζεται μετριοτάτη, ( η κατάταξη από τον οργανισμό ICAP είναι C1 στις 3-10-2011). Το μετοχικό κεφάλαιο της είναι μόνο 60.000 € . Όσο για την Μονή, επί 10 χρόνια, δεν έδωσαν και πολλά για την σωτηρία του ιστορικού Μοναστηριού του Αγ. Γεωργίου. Από τα πολλά εκατομμύρια που ισχυρίζονται ότι θα διαθέσουν για το έργο, μόνο 2 έως 3 θα αρκούσαν για την επισκευή του μοναστηριού . Αυτό που θα συμβεί, είναι να αναλάβουν κάποιοι άλλοι, όπως π.χ Γερμανοί ή Γάλλοι , οπότε εμείς όλοι ... θα ψάχνουμε τότε για τις υποσχέσεις αυτών των κυρίων.

Ως προς τις θέσεις εργασίας κατά την λειτουργία του έργου, (ακόμα και για παλαιότερου τύπου ανεμογεννήτριες), θα χρειασθούν, για την συντήρηση και επιθεώρηση 2 ειδικευμένα άτομα για 2 ημέρες για κάθε μία. Σύμφωνα δε με τις προδιαγραφές της εταιρίας κατασκευής, η συντήρηση γίνεται μια φορά τον χρόνο, δηλαδή 222 μεροκάματα για κάθε έναν από τους δυο. Η φιλοσοφία κατασκευής αυτών των έργων είναι να μην χρειάζονται προσωπικό. Ακόμα όμως και να προσθέσουμε τρία ή και τέσσερα άτομα η κατάσταση δεν αλλάζει.

Κατά την κατασκευή του έργου, για δύο περίπου χρόνια, θα χρειασθούν περισσότερους ανθρώπους, ο αριθμός όμως αυτών που θα εργάζονται θα είναι περίπου, αναλογικά, και αυτοί ελάχιστοι. Τα άτομα που αναφέρουν, είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός όπως γράψαμε προηγουμένως. Αυτό που δεν αναφέρεται, είναι πόσες ημέρες ή εβδομάδες θα εργασθεί ο κάθε ένας από αυτούς, πόσοι θα είναι οι ειδικευμένοι, όπως και πόσοι από τους ανειδίκευτους θα είναι αλλοδαποί. Μήπως ο τελικός σκοπός αυτών των κυρίων είναι να «διχάσουν» όλη την Σκυριανή κοινωνία προς το συμφέρον τους, επειδή οι καταστάσεις, τους έρχονται ανάποδα, πράγμα που δεν περίμεναν ;;

Αυτά, που ισχυρίζονται τώρα, ας μας τα έλεγαν εδώ και τέσσερα χρόνια, όταν τους προσκαλούσαμε να πούν την γνώμη τους.

Είναι όμως αφελείς εάν περιμένουν να τους συμπαρασταθεί.

Α) Ο τουριστικός κλάδος. (Όπου υπάρχουν αυτές οι εγκαταστάσεις ο τουρισμός μειώνεται αποδεδιγμένα).

Β) Μαζί με τον τουρισμό θα μειωθούν και οι οικοδομές. (αυτό πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπ’όψιν τους όσοι είναι σε αυτό τον κλάδο). Εάν πάλι μερικοί από αυτούς νομίζουν ότι θα πλουτίσουν κατά τα χρόνια της κατασκευής, ίσως δεν έχουν υπολογίσει ότι δεν συμφέρει τον κατασκευαστή του έργου να δώσει περίπου 90000 (ενενήντα χιλιάδες) κυβικά σε άλλους. (τρίτους).

Το λατομείο που αναφέρουν στην μελέτη τους, πάλι για λόγους κόστους αλλά και απόστασης, θα γίνει, εάν γίνει, στην ίδια περιοχή, επομένως εκεί θα κατασκευάζεται από τους ίδιους και το μπετόν. Ίσως ακόμη οι εργολάβοι μας δεν γνωρίζουν ότι πρέπει να πέφτουν 750 έως και 800 κυβικά σε μία ήμερα, σε περιοχές όπως ο Κόχυλας!!!!.

Γ) Η μελισσοκομία θα εξαφανισθεί από την περιοχή. Οι μελέτες που έγιναν αναφέρουν ότι οι μέλισσες δεν επιστρέφουν.

Δ). Η κτηνοτροφία θα δεινοπαθήσει μέχρις εξαφανίσεως, ειδικά κατά τα χρόνια της κατασκευής όπου η σκόνη θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής, θα ανεβοκατεβαίνουν βαριά οχήματα και οι δυναμίτες και τα βράχια με τις πέτρες που θα κατρακυλούν θα είναι η καθημερινότητα .

Όσο για τις χορτονομές, που ζητούν να τις ενοικιάσουν για 25 έως 50 χρόνια με αποικιοκρατικούς όρους, οι ιδιοκτήτες , θα πρέπει να ξέρουν ότι σε άλλες περιοχές, (Κρήτη, Κάρυστος κ.λ.π) παρ΄ όλες τις υποσχέσεις, είναι στα δικαστήρια με τις εταιρίες.

Πιστεύουμε ότι με τα πάρα πάνω να κατατοπίσαμε, όσους ενδιαφέρονται, σε τι θα ελπίζουν και πως θα πορευθούν με ασφάλεια

Οι άνθρωποι της κοινοπραξίας, καλό είναι, να σταματήσουν αυτές τις πρακτικές, γιατί αυτά δεν είναι πληροφόρηση,

αλλά έντεχνη παραπληροφόρηση!.

 

Σκύρος 29-1-2011

Εμμ. Σ. Ξανθούλης